Lav Nikolajevič Tolstoj – citati

Kao mislilac, moralist i pisac, Lav Nikolajevič Tolstoj imao je izrazito jak utjecaj na Rusiju svojeg doba. Još za života stekao je brojne sljedbenike, a njegove su ideje usvojili i čitatelji diljem svijeta. Njegova su djela neizmjerno obogatila rusku i svjetsku književnost.

Danas se grof Lav Nikolajevič Tolstoj (1828.-1910.) smatra jednim od najvećih romanopisaca u povijesti svjetske književnosti. Njegove su ideje bile toliko ekstremne i toliko je njegov pogled na svijet bio otvoren, da se u vrijeme njegove smrti oko njega stvorio krug sljedbenika koji su stvarali kolonije i prakticirali njegov način života.

Zbog toga smo odlučili objaviti par,  citata ovog velikog književnika:

Lav Nikolajevič Tolstoj Nikad ne slušajte one koji loše govore o drugima, a dobro o vama.

Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa šta onda postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj tački je sav naš život.

Plod niče iz sjemena, a djela iz misli.

Vrijeme je iza nas, vrijeme je pred nama. Čim samo počneš da duže misliš o onome što je bilo ili o onome što će biti, odmah gubiš ono što je glavno: istinski život u sadašnjosti.

Ništa nije važno osim onoga što radimo u sadašnjem trenutku.

Pobijediti loše navike može čovjek samo danas, a ne sutra.

Daj više odmora jeziku nego rukama.

Sve što sam ikada razumio, razumio sam samo zbog zato što sam volio.

Ukoliko želiš biti sretan – budi.

Dva najmoćnija ratnika su strpljenje i vrijeme.

 

 

 

 

 

Podelite sa prijateljimaShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on StumbleUpon0Share on Tumblr0Share on LinkedIn0Email this to someone

Speak Your Mind

*

}
AllAccessDisabledAll access to this object has been disabled2B3ED460AC0A3955UdOYKYIeJJMKos4FXeEKTX8Mf3r4t9yWxGy2ZiUNl/YQ6MnALhvIDzH7GfHmhBjJngV9MdLd+to=